Verbinding
Maatwerk
Deskundig

Diese Bestellnummer kan ich mir nicht merken; ich muss sie immer nachschlagen

DURVEN IS GOED, KENNIS VAN IDIOOM IS NOG BETER

Jouw Duitse relaties waarderen het als je Duits met ze spreekt. Als je dat goed doet, dan geeft je dat een voorsprong op andere buitenlandse concurrenten.

Gebruik je daarin verkeerd idioom, dan zal je Duitstalige gesprekspartner je dat vast willen vergeven. Maar het kan natuurlijk wel tot onbegrip leiden en enige hilariteit.

Daarom in het vervolg van deze blog enkele voorbeelden van zogenaamde “Stolpersteine” (hindernissen) veroorzaakt door “falsche Freunde”. Die laatste zijn woorden en begrippen die in het Duits en Nederlands erg op elkaar lijken, maar die een andere betekenis hebben en soms tot hilariteit of onbegrip over en weer kunnen leiden. In vervolg op eerdere blogs over dit onderwerp bespreek ik vandaag wederom een paar voorbeelden. In latere blogs volgen er meer.

Onthouden of opzoeken?

Door de dag heen is het fijn als je informatie goed kunt onthouden, dat spreekt voor zich. Het is handig als je artikelnummers en prijzen van producten paraat hebt, of een administratief protocol, of, uiteraard, de namen en de achtergronden van je klanten. In voorkomende gevallen lukt dit niet, en dan zoek je de betreffende gegevens even op. Geen probleem, zou je zeggen. Maar toch, bij het benoemen van deze activiteiten kun je nog aardig wat foutjes maken, en ook zijn er nuanceverschillen in het gebruik. Ik neem er een aantal met jullie door.

onthouden, sich merken/behalten, bevatten, enthalten

Allereerst kijken we naar het uitgangspunt van dit blog: welke woorden gebruik je in het Duits als het gaat om dingen onthouden? Je zou misschien zeggen: onthouden kun je één op één vertalen met het Duitse enthalten. Maar niets is minder waar. Wanneer je in het Duits wilt mededelen dat je iets zult onthouden, dan gebruik je het werkwoord sich merken. "Ik zal de naamswijziging van uw bedrijf goed onthouden": "Ich werde mir die Namensänderung Ihrer Firma gut merken." Heb je iets onthouden, dan zeg je: "Ich habe den neuen Namen behalten": "Ik heb de nieuwe naam onthouden."

Het Duitse werkwoord enthalten bestaat overigens wel en lijkt verraderlijk veel op het Nederlandse onthouden. Het betekent echter bevatten. "Unsere Produkte enthalten nur hochwertige Grundstoffe": "Onze producten bevatten alleen hoogwaardige grondstoffen."

opzoeken, nachschlagen, bezoeken, aufsuchen

Mocht je iets onverhoopt toch niet goed in je geheugen opgeslagen hebben, dan is dat meestal geen schande, en dan zoek je de gewenste informatie gewoon even op. Duitstaligen doen dit natuurlijk ook, meestal gebruiken zij dan het werkwoord nachschlagen. "Die künftige Adresse unseres Lieferanten ist bereits auf der Homepage nachzuschlagen": "Het toekomstige adres van onze leverancier is al op de website op te zoeken." Gemakkelijk te onthouden, want het Nederlandse werkwoord naslaan bestaat natuurlijk ook, en er bestaan uiteraard ook naslagwerken in allerlei soorten en maten. 

Het Duitse werkwoord aufsuchen bestaat ook maar dat gebruik je eerder in de betekenis van (iemand) opzoeken/bezoeken/bij iemand langsgaan. "Ik heb mijn zieke collega gisteren thuis opgezocht": "Ich habe meinen kranken Kollegen gestern zuhause aufgesucht."  Je kunt hier overigens ook het woord besuchen gebruiken, dit is net ietsje zakelijker, iets formeler. 

Juist in een informele context gebruik je het werkwoord "vorbeikommen". "Hallo Tjaco, ich komme morgen bei dir vorbei"', "Hallo Tjaco, ik kom morgen bij je langs" zal dus alleen een bevriende of goede Duitse kennis tegen mij zeggen.

Volgens mij is dit alles niet zo moeilijk te onthouden. En anders zoek je dit blog gewoon weer even op!

Bis bald!

Wil je ook beter worden in zakelijk Duits?

Wil je liever een training volgen om dit soort fouten niet meer te hoeven maken als je met Duitsers communiceert in een telefoongesprek, een verkoopgesprek, via een presentatie of per e-mail? Kijk dan ook eens bij mijn trainingsaanbod. Ik bied altijd maatwerk, zodat je zeker weet dat je leert wat jij nodig hebt in jouw specifieke situatie.

Of neem meteen contact met me op.