Vakantie! Voor velen van ons is het (bijna) zover). Heb je je reis al geboekt? Of zoek je nog inspiratie? Lees dan (voor de verandering) eens één of meer Duitstalige Reiseblogs. Het is weer eens iets anders dan blogs in het Engels en Nederlands te lezen. Je Duits gaat er duidelijk op vooruit.
Zowel Duitsers als Nederlanders hebben gemeen dat ze graag reizen. En ook graag over reizen van anderen lezen: denk maar eens aan de vele tijdschriften die over het onderwerp reizen bestaan. Ook kijken we graag naar reisverhalen van anderen, vooral als daarbij exotische bestemmingen in "Verweggistan" het onderwerp zijn. Wie kent er nu niet de Nederlandse tv-programma's met Floortje Dessing die op bezoek gaat bij westerlingen die ervoor kiezen om in een uithoek ver van de bewoonde wereld te wonen? Daarbij is er natuurlijk een verschil tussen de reizigers die één of enkele keren per jaar op vakantie gaan om daarmee uit hun dagelijkse werkpatroon te stappen en degenen die besluiten hun leven op een radicaal andere manier in te richten.
Ook in Duitsland zijn er in toenemende mate (jonge) mensen die besluiten om hun leven een heel andere vorm te geven. Ze verkopen (bijna) al hun spullen, verkopen of verhuren hun huis en gaan op (wereld)reis. Soms reizen ze volgens een vastgelegd plan, vaak echter ook gewoon op de bonnefooi.
De meeste blogs die ik hieronder benoem zijn van bloggers die altijd op reis zijn en die hun inkomen (deels) verdienen door te bloggen, te fotograferen en door video's (vlogs) te maken.
Waarom is het lezen van deze Reiseblogs en het kijken van deze vlogs nu zo handig?
1. Ten eerste gewoon om de inhoud zelf. Ikzelf vind het boeiend om informatie te krijgen over hoe het is om gebieden op aarde te bereizen waar ik nog nooit geweest ben; omdat de bloggers deel uitmaken van die andere maatschappij gaat de informatie ook nog eens dieper dan de relatief oppervlakkig kennis die je van een streek opdoet tijdens een vakantiereportage.
2. Je Duits verbetert op een speelse manier. De meeste bloggers die ik opvoer hebben een achtergrond in marketing, pr of in de journalistiek. Dat zorgt ervoor dat ze goed en soepel Duits schrijven. Omdat hun blogs tot doel hebben te informeren én te vermaken zijn ze in een meer alledaags Duits geschreven dan de meeste krantenartikelen, die nu eenmaal in een bepaald format moeten passen. Zo lees je dus teksten over leuke onderwerpen die lekker geschreven zijn in gewoon Duits.
3. Veel bloggers zijn ook goede fotografen en vloggers. Met het kijken en luisteren naar de vlogs oefen je op een speelse wijze je luistervaardigheid in alledaags Duits. Zo oefen je dus twee essentiële taalvaardigheden: lezen en luisteren.
4. Als de blog over reizen in Duitstalige gebieden gaat doe je ook nog eens "landeskundliche" informatie over Duitsland op.
5. Er zijn ook Duitstalige blogs specifiek over Nederland of waarin Nederland een deelthema is. Door het lezen van die blogs zie je Nederlandse eigenaardigheden vanuit Duits perspectief. Erg leuk en leerzaam. Aan Duitse blogs over Nederland zal ik een apart artikel wijden.
Reiseblogs over locaties op de hele wereld, inclusief Duitsland
1. http://www.reisedepeschen.de/ "Depesche" betekent overigens "telegram" in het Nederlands. Aan deze blogsite dragen diverse reisbloggers bij. Daarom is de diversiteit aan onderwerpen en verhaalstijlen groot.
2. http://fraeulein-draussen.de/ . Deze blog spreekt je zeker aan als je van wandelen houdt.
3. //blickgewinkelt.de/ Zelf beschrijft bloggerIn Inka Cee zich zo: "Möchtegernentdeckerin, Liebhaberin der polaren Gebiete unserer Erde und verknallt in Berlin und Brandenburg." ....... "Ich schreibe und fotografiere gerne und berichte wenig über Gott aber viel über die Welt." Met zo'n beschrijving krijg ik meteen zin om verder te lezen. Oh ja, "blickgewinkelt" is een fantasiewoord dat is afgeleid van het mannelijke zefstandig naamwoord "Blickwinkel". Blickwinkel vertaal je in het Nederlands met "blikveld of gezichtshoek". Zoals gezegd is het aantal lezens- en kijkwaardige blogs veel groter.
Blogs over de Duitse Bundesländer
Via de link https://teilzeitreisender.de/reiseblogger-fuer-deutschland-eine-uebersicht/ vind je een al iets ouder overzicht, namelijk uit 2016, waarin een grote hoeveelheid blogs staan met verhalen uit de diverse Duitse deelstaten. De bloggers zijn mensen die schrijven over hun eigen omgeving. De schrijfkwaliteit is divers, maar de betrokkenheid bij en kennis van de eigen omgeving is navenant groot. Leuk en leerzaam als je specifieke belangstelling hebt voor een bepaalde streek.
Viel Spass beim Lesen!
Wil je ook beter worden in zakelijk Duits?
Wil je liever een training volgen om dit soort fouten niet meer te hoeven maken als je met Duitsers communiceert in een telefoongesprek, een verkoopgesprek, via een presentatie of per e-mail? Kijk dan ook eens bij mijn trainingsaanbod. Ik bied altijd maatwerk, zodat je zeker weet dat je leert wat jij nodig hebt in jouw specifieke situatie.
Of neem meteen contact met me op.